Plaatsen

Ontdek & beleef Anna Paulowna

Anna Paulowna was de gemalin van Koning Willem II. Zij heeft haar naam gegeven aan de polder, ruim 5.000 hectare groot, die tijdens het bewind van haar man in 1845 en 1846 ingedijkt en drooggemalen is op de waardegronden tegenover het toenmalige eiland Wieringen. De gemeente Anna Paulowna werd op 1 augustus 1870 gesticht. Nu valt het onder de gemeente Hollands Kroon.

Grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld.
Anna Paulowna is met name bekend om de bloembollenteelt. De bodem bleek bijzonder goed geschikt voor de bollen, waardoor zeer veel bloembollentelers vanuit de Bollenstreek naar deze regio trokken. Je kunt stellen, dat onze regio betiteld kan worden als De Bollenstreek.

De lente begint traditioneel met de Lentetuin in Breezand. Elk jaar vindt dit evenement plaats in de periode eind februari-begin maart. Bloembollentelers tonen hun kleurrijke bolbloemen prachtig gearrangeerd. Tevens is er een voorjaarsbeurs. Elk jaar staat in het teken van een ander thema.

Ieder voorjaar worden er in Anna Paulowna de Bloemendagen gehouden (eind april-begin mei). Tijdens dit evenement, worden door de plaatselijke bevolking gemaakte bloemenmozaïeken langs de wegen in de polder tentoongesteld en bewonderd. In het centrum bevindt zich de Poldertuin. De Poldertuin ligt rondom een oud landhuis dat door particulieren bewoond wordt. De poldertuin wordt ook wel “klein Keukenhof” genoemd. De gemeente verzorgt de tuin rondom dit huis op voorwaarde dat de tuin openbaar is voor publiek om erin te wandelen. http://www.vvvtopvanholland.nl/tdi/print.asp?menu=10000_000028_000000_071549

Landgoed Hoenderdaell
Enkele jaren geleden heeft de gemeente er een topattractie bij gekregen. Landgoed Hoenderdaell opende haar deuren. Het is een combinatie van prachtige natuur, met mooie routes, er zijn mooie uitheemse diersoorten te bewonderen en er zijn roofvogelshows etc.

Koffie- en theehuis Veer staat naast de entree van Landgoed Hoenderdaell. Bezoekers zijn van harte welkom voor overheerlijke koffie en thee, versgebakken taart, versgeperste sap, heerlijke soep en diverse belegde broodjes, drankjes & meer.

In de laatste jaren is Anna Paulowna een watersportcentrum geworden, met een eigen jachthaven.